![](/media/lib/103/n-chromosomy-5d14b929679843c9090fbefcbeb3a338.jpg)
Zmiana trybu życia wydłuża telomery
17 września 2013, 11:22Małe pilotażowe studium po raz pierwszy zademonstrowało, że zmiana trybu życia na zdrowszy może skutkować odwróceniem procesu starzenia - wydłużeniem telomerów (ochronnych sekwencji z nukleotydów, które zabezpieczają przed skracaniem chromosomów po ich podwojeniu w czasie podziału komórki).
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Żywe po zerwaniu
21 czerwca 2013, 10:01Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.
![](/media/lib/162/n-grzyby-2fc5e0105a2cdfd0eb5340477a11306e.jpg)
Dieta na przewlekły stan zapalny
30 maja 2013, 06:52Dieta obfitująca w boczniaki, cebulę, bataty, goździki, oregano i cynamon może pomóc w zwalczeniu przewlekłego stanu zapalnego.
![](/media/lib/89/n-grenlandia-60d8a717c6211c1a359c13b971672d1c.jpg)
Grenlandia produkuje coraz więcej... warzyw
26 marca 2013, 18:15Ziemniaki, zielona papryka, pomidory czy tymianek to tylko niektóre z warzyw i ziół, które są coraz częściej uprawiane.. na Grenlandii. Inuici mówią, że renifery są coraz tłustsze, co wynika z większej ilości dostępnych roślin. W poszukiwaniu ziół nie muszą zaś wybierać się tak daleko, jak kiedyś.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Jabłka na straży nastroju
19 lutego 2013, 09:51Młodzi ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, są spokojniejsi, szczęśliwsi i obdarzeni większym wigorem.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono
11 lutego 2013, 12:39Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.
![](/media/lib/147/n-oliwki-3cb4c34e2de98aff5a9564589ec6a033.jpg)
Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?
28 stycznia 2013, 11:43Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.
![](/media/lib/138/n-hamburger-525356869a4ab94c209465eb2aa6acd3.jpg)
Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy
15 stycznia 2013, 12:00Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.
![](/media/lib/143/n-warzywa-7e835e34a43fc8758df3efeabf48476c.jpg)
Ser z warzywami nasyci jak chipsy, ale będzie mniej kaloryczny
19 grudnia 2012, 13:04Nadwaga i otyłość występują u dzieci coraz częściej. Ma to związek z liczbą przekąsek między posiłkami (30 lat temu najmłodsi sięgali po nie raz dziennie, teraz 3 razy). Jako że kontrola rodzicielska niejednokrotnie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego, naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują "przegryzki" stanowiące połączenie warzyw z serem.